herinrichting Plataanplein

herinrichting gemeentegroen in samenspraak met bewoners

Een gedeelte van de beplanting van het plataanpleintje in Zoetermeer was toe aan een “make-over”. In overleg met de omwonenden is een plan gemaakt waarin meer ruimte is voor spelende kinderen. Tegelijk krijgt de beplanting een grote diversiteit.

Er komt één rand (vak E) met wat hogere planten (2 – 3m). Het leuke van deze rand is dat er van februari tot november steeds ten minste één plant bloeit. Kortom, een bloeiende haag.

Van februari tot april hebben we een gele haag omdat de Kornoelje dan bloeit. Vervolgens wordt het in april en mei lila, roze, wit-creme van de Kolkwitzia en de Gelderse roos (Viburnum). In mei en juni staat de Weigela Rosabella in bloei (roze met lichtroze rand). In Juni en september zien we paarse vlinderstruiken en als laatste van september tot november de witte bloempjes van de olijfwilg.

De andere rand (vak A) wordt een grotendeels eetbare rand. Hier komen bessenstruiken, een hazelaar, 3 struikappels en (voor de kleur) hortensia’s. Deze haag wordt lager, 1,5m, met ter plaatse van de toegangen tot de achtergelegen tuinen een paar hogere struiken.

De herinrichting wordt gedaan door de gemeente Zoetermeer en onderhouden door een deel van de omwonenden in het kader van de regeling adoptiegroen.

rol: ontwerp, contactpersoon omwonenden, overleg met gemeente Zoetermeer
oplevering april 2011