Inrichting Oosterkerk Zoetermeer

De PKN in Zoetermeer wilde een kerkgebouw bouwen in de wijk Oosterheem. Kernwoorden bij dit gebouw waren ontmoeting en multifunctionaliteit.

Architectenbureau Roos & Ros heeft het gebouw ontworpen, JANE architectuur was verantwoordelijk voor de inrichting van het gebouw.

De entree van de kerk wordt gevormd door de ontmoetingsruimte. Een transparante hal aan de kant van het wijkwinkelcentrum. Dit is de plek waar de kerk heel duidelijk zichtbaar is voor de mensen uit de wijk Oosterheem. De kerk wilde hier een uitnodigende plek van maken voor de mensen uit de gemeente, maar zeker ook voor de mensen uit de wijk. Daarom zijn er diverse zitjes gemaakt, waarbij de grootste een lange tafel is met daaraan allemaal verschillende stoelen om aan te geven dat iedereen welkom is, wie of wat je ook bent.

Door het gebouw heen loopt een zichtas vanaf de entree naar de kerkzaal.

De kerkzaal moest duidelijk herkenbaar zijn als zodanig, een plek van woord en gebed. Een plek voor ontmoeting tussen mensen en God. Deze ruimte is daarom wat meer introvert in tegenstelling tot de ontmoetingsruimte. Het licht komt hier niet van opzij, maar van boven. De bovenramen hebben verschillende tinten blauw glas, en deze kleurstelling is doorgetrokken in de stoelen en de raambekleding van de vluchtdeuren.

Het meubilair van het liturgisch centrum is sober en strak, net als het gebouw. Het bestaat uit een preekstoel, een liturgische tafel een doopvont, een knielbank en een houder voor de collectezakken. De meubels zijn gemaakt van geborsteld en geolied eiken. De vormentaal van alle elementen is gelijk, om zo een eenheid te maken van alles wat op het podium staat. Alle elementen zijn verplaatsbaar om zo meerdere opstellingen eenvoudig mogelijk te maken.

De tafel is uit  twee stukken gemaakt, zodat deze goed getild kunnen worden en indien nodig ook makkelijk tegen de muur gezet kunnen worden.

De preekstoel heeft onder de verhoging wieltjes zodat deze makkelijk verreden kan worden. Het Chi-Ro teken op de preekstoel komt is meegekomen uit de Ichthuskerk, waar voorheen werd gekerkt. En daarvoor had dit teken een plaats in een Rotterdamse kerk die aan het begin van de oorlog is platgebombardeerd. Verbondenheid van gelovigen door de geschiedenis heen.

Het doopvont staat op een opengemaakt onderstel. De doopschaal met het water overbrugt het ‘gat’, symbool voor de doop als overgang van het oude naar het nieuwe leven.

Voor de kerkelijke gemeente was het belangrijk dat iedereen, jong of oud, zich welkom voelt in het gebouw. Daarom is er op de begane grond een crèche ruimte, waarvan de inrichting helemaal is afgestemd op 0-4 jarigen. Op de verdieping is een grote zaal die bij uitstek geschikt is voor kinder- en jeugdactiviteiten.

 

 

Roos & Ros over de Oosterkerk

Anneke Bijleveld, ontwerper doopschaal

meubelmakerij The Joiner